Ne gyere a művkarra, ha....

Mielőtt elhatároztam volna, hogy valami rajzolással, alkotással kapcsolatos helyen szeretnék tovább tanulni, nagyon sok fenntartásom volt és pár tévhit is keringett a fejem körül a művkarokkal kapcsolatban. Őszintén megmondom azt is, hogy személy szerint szinte az utolsó pillanatig vacilláltam, hogy tuti ezt akarom-e és mivel nem tanultam rajzolni, úgy éreztem ez az egész felvételi egy veszett fejsze nyele. Nem is foglalkoztam azzal, hogy utánanézzek, utánakérdezzek annak, hogyan működnek a dolgok az egyetemen. Így idő közben azonban nagyon sok mindenre rájöttem.

... nincs kedved tanulni

Nagyon sokáig úgy hittem, hogy emelt magyarból fogok érettségizni, de mikor rájöttem, hogy a tanárom eléggé inkompetens és nincs energiám még ezt is mind magamtól, egyedül megtanulni, úgy döntöttem, hogy mindegy. Művésznek megyek, minek gyötörjem magam extra tanulással? A felvételinél nem nézik a pontszámokat, hányasod volt matekból és hogyan sikerült a történelem érettségid. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a művkarokon nem kell tanulni! Igaz, nem egy bölcsészkarról van szó, mégis minden félévben több mint egy olyan tárgy van, amiből aztán vizsga, zh és beadandó lesz. Az egyetem első két évében mindig tudtunk panaszkodni valami olyan előadásról, aminek semmi keresnivalója nem volt ott, mégis kötelező volt elvégeznünk, például  a Gazdaságtan vagy Jogi alapismeretek. A szomorú része ennek az, hogy nem a művészetekre vonatkozóan tartották meg ezeket az előadásokat, hogy mi majd a jövőben hasznát vegyük a tudásnak, hanem úgy darálták le nekünk, ahogy kötelező volt. És persze ezek mellett ott van a szintén (érthetően) kötelező művészettörténet és egy rakás olyan óra, amik egyetemenként változnak. A lényeg, hogy tanulni itt is kell!

... azt hiszed, rajzolgatni egyszerű

Míg vannak, akik azt hiszik, hogy a művészeti egyetemek egyszerűek, mert mi csak " rajzolgatunk", azok nem tudják mit jelent valami mást tanulni, ami nem magolásról szól és nem egy olyan szakma, aminek megvannak az egyértelmű megoldásai. Az informatikában vagy bármilyen ezermester munkában nagyjából egyféleképpen tudsz megoldani egy problémát, de egy képet megalkotni ezer és ezer lehetőséged van. A logika helyett sokszor valami teljesen más dominál. Ráadásul a tanárok sokszor szigorúak, a művészet képlékenysége miatt pedig előfordul, hogy érthetetlenek. Anatómiát tanulni és azt, hogy hogyan ábrázoljunk látvány után dolgokat, vért tud izzasztani a diákokból. Főleg, hogy a művészet sokak számára egy olyan önkifejezési forma, amit nem lehet erőltetni és ha muszáj, akkor a legnehezebb megcsinálni.
Könnyűnek tűnhet. De rajzolni nem az.


... olcsó hobbit keresel

Ebben a pontban benne van az, hogy ez az egész művészeti egyetem nem egy olcsó dolog. Most nem  (csak) a tandíjra gondolok, hanem arra a sok kellékre, amit a suli nem igazán finanszíroz neked, hanem saját magadnak kell beszerezned. Talán eddig elég volt egy papír és egy ceruza az alkotáshoz, de ha szeretsz művészkedni, akkor azt is tudod, hogy papírírószer és művészellátó boltok közelében nehéz ésszerűen gondolkozni és egy rakat pénz játszi könnyedséggel vándorol ki a pénztárcádból. Ha pedig elkezded az egyetemet, akkor rá leszel arra kényszerítve, hogy minél több technikát kipróbálj. Ami nem baj! Jót tud tenni és kifejezetten ajánlani is tudom, hogy annyi eszközzel kísérletez, amennyivel csak tudsz. De sajnos van olyan is, amikor megvetetnek veled valamit, egy adott festéket, ecsetet, papírt, amit egyszer fogsz használni, aztán a nyakadra szárad a maradék. Viszont mind ez nem jelenti azt, hogy olcsó dolgokkal nem lehet kreatívan és jól alkotni! Itt már sok minden csak rajtatok múlik.

... hobbit keresel

Ez kicsit kapcsolódik a fenti pontokhoz annyiban, hogy az egyetemen tanult művészetek, nem számítanak már hobbinak! Nem végzel el egy ilyen felső fokú intézményt csak azért, hogy a szabadidődben firkálgass a füzeted margójára. Tapasztalatból tudom, hogy nagyon sokan ezek ellenére nem tudnak úgy tekinteni a művészekre, mint tisztességes szakmát tanuló és végző emberekre. Pedig, ahogy már más bejegyzésemben is írtam, fontos a képzés és hogy a dolgok képi megjelenítésével legyen, aki foglalkozik. 


0 Megjegyzések